Punkbönen i Kristus Frälsarens Katedral

| 4 maj, 2016

Pussy riot

Boken Ord kan krossa betong är skriven 2014 av journalisten och författaren Masha Gessen. Det är berättelsen om hur den ryska punkgruppen Pussy Riot gör uppror mot det ryska totalitära styret och deras resa från relativt okända till omskrivna över i princip hela världen. Deras välkända framträdande i Kristus Frälsarens katedral i Moskva fick större konsekvenser än de trott och efteråt häktades och åtalades de tre huvudpersonerna i punkkollektivet för att ha skändat gud.

Vi får i boken följa tiden före framträdandet, rättegången med de tre och hur den slutar. Vi läser också om den delvis helt omänskliga behandlingen de utsätts för i häkte och fängelse.

Författaren låter oss läsa om en person i taget och vi tar del av både privatliv, fängelsetid och brevkorrespondens i fängelset. Boken är en detaljerad återgivning av ett samhälle styrt av korruption, rättshaveri och gränslös makt. Författaren är starkt kritisk till Vladimir Putin vilket är tydligt i boken. Hon har tidigare skrivit Mannen utan ansikte (2012) om honom och Rysslands styre.

Boken är mycket bra skriven och oerhört läsvärd.

Marie Strand

Titel: Ord kan krossa betong

Författare: Masha Gessen

Förlag: Brombergs förlag, 2014

Kategori: Läshörnan

Kommentering är stängt