Här lever kvinnor i tystnad

| 4 maj, 2016

 

Bokhandlaren

Våren efter talibanernas fall i Afghanistan flyttar den norska journalisten Åsne Seierstad in i en afghansk familj i staden Kabul. En upplevelse som resulterar i att hon skriver boken Bokhandlaren i Kabul – ett familjedrama (2002). Det är en skildring av en afghansk familjs vardag, i ett samhälle som skiljer sig markant från Västvärlden. Ett samhälle där skillnaden mellan kvinnor och män är alltför stor. I boken, som även rymmer en hel del politik, byggs varje kapitel upp av olika händelser i familjens liv.

Boken väcker starka känslor hos läsaren, samtidigt som den på ett dramatiskt sätt skildrar det afghanska samhället. Författaren själv är osynlig, men hon låter varje familjemedlem berätta sin historia. Läsaren får tidigt lära känna Sultan Khan, familjens fader och överherre, som driver en bokhandel i staden. Hans ord är lag och ingen ifrågasätter hans beslut. Inte ens när han efter många års äktenskap väljer att ta en andra fru, den sextonåriga Sonya.

En del av boken som är särskilt gripande är den som handlar om nittonåriga Leila. Hon är dotter till Sultans syster. I väntan på att bli bortgift lever hon som hushållerska i familjen, där hon står alla till tjänst från tidig morgon till sen kväll. En dag får hon hem ett kärleksbrev från en hemlig beundrare. Men Leila vet att det är förbjudet att träffa killar. Hon ska gifta sig med den man som familjen utser åt henne. Trots det kan hon inte låta bli att drömma om ett annat liv.

Det här är en viktig bok, som tar upp frågor som är ständigt aktuella. Författaren rapporterar från ett land som har långt kvar på vägen mot ett mer rättvist och jämlikt samhälle. Seierstad lyckas beröra läsaren, samtidigt som hon får en att öppna upp ögonen och se en sorglig verklighet.

Anna Stark

Titel: Bokhandlaren i Kabul – ett familjedrama

Författare: Åsne Seierstad

Förlag: Norstedts, 2003.

Kategori: Läshörnan

Kommentering är stängt