En tonårsbok för alla åldrar

| 4 maj, 2016

i-taket-lyser-stjarnorna

”Om du dör mamma, då tar jag livet av mig”.

Så lyder 13-åriga Jennas dikt som hon skrev på sin skolbänk och gömde under de självlysande stjärnorna i sovrumstaket.

Jennas mamma har svår cancer och Jenna dras mellan att ta hand om henne, samtidigt som tonårsbekymren ligger precis runt hörnet. Hur ska man göra för att passa in? Hur ska kroppen egentligen se ut? Hur pratar man med killar?

En ny värld öppnas när hon blir vän med den populära och festgalna Ullis som tar Jenna under sina vingar. Tillsammans blir de en oslagbar duo och för Jenna verkar tonårslivet plötsligt underbart. Ända tills verkligheten kommer ikapp och hon inser att hon inte längre kan blunda för sin mammas sjukdom.

Motgångar, medgångar och motgångar igen. Under tiden mamman blir svagare växer sig Jenna allt starkare. Lappen under stjärnorna byts sedan ut mot någonting helt annat: ”Om du dör mamma, då ska jag leva för dig”.

Berättelsen är oerhört stark och symboliserar sorg, hopp och glädje, samtidigt som den lämnar ett avtryck – oavsett ålder. Den speglar livets alla sidor och är omöjlig att lägga ifrån sig. I taket lyser stjärnorna, det är en bok för alla.

Malin Sivén

Titel: I taket lyser stjärnorna

Författare: Johanna Thydell

Förlag: Natur & Kultur, 2003

 

 

Kategori: Läshörnan

Kommentering är stängt