Smultron i Stockholm

Smultron i Stockholm

Utforska en ny sida av Stockholm

Aktivitet

Gästerna avslutar middagen med musikquiz

Varannan onsdagskväll samlas matgäster på restaurang Gröna dalen för att äta, umgås och tävla i musikquiz.
– Det är kul att testa hur mycket man kan. Eller snarare hur lite man kan, säger Gröndalsbon Max Rosell och skrattar.

Max och Jenny Rosell sitter vid ett bord på Gröna dalen med ett papper och penna och varsin öl framför sig.

Max och Jenny Rosell i Gröndal uppskattar konceptet ”mat och musikquiz” på restaurang Gröna dalen.

Runt om i Stockholms krogvärld slår kockar knut på sig själva för att skapa upplevelser utöver det vanliga. Ingredienser syras och tempereras, mat lagas inför öppen ridå eller så beordras gästerna in i köket för att äta en rätt på stående fot.

På Gröna dalen i Gröndal får restaurangbesökarna något annat som gör middagen speciell: en frågesport om musik. Quizet skapar en gemenskap bland gästerna som normalt inte uppstår på en restaurang, enligt gästen Max Rosell.

 – Jag tycker det är trevligt med den känsla av engelsk pub som du får här, säger han mellan pizzatuggorna.

Hans fru Jenny Rosell håller med och lägger till att de dessutom alltid stöter på folk från kvarteret som de känner.

– Det blir väldigt socialt. Och du behöver inte klä upp sig om du inte vill, säger hon.

Frågorna innehåller musikalisk bredd

Paret Rosell kommer till Gröna dalen då och då för att vara med i tävlingen. Just den här kvällen har de lockat med sig vänner från en söderförort som ska få uppleva konceptet.

Med en timma kvar till musikquizet börjar stämningen bli uppsluppen. Det är närapå fullsatt och servitörerna tar upp de sista beställningarna från restaurangbesökare som vill hinna äta före utmaningen. Här och där sitter en ensam gäst, redo med papper och penna.

Vid ett av borden närmast pizzaugnen och bardisken finns musikproducenten och låtskrivaren Peter Ågren och journalisten och författaren Pelle Strindberg Jutehammar. Sedan drygt två år arrangerar de musikquizet under artistnamnet Peter & Prellen. De gör det för eget nöjes skull, och frågorna skapar de främst utifrån sina intresseområden.

Bilderna ovan: När Peter Ågren och Pelle Strindberg Jutehammar leder musiktävlingen är Pelle alltid iklädd prästkappa som en gimmick. ”Många undrar om jag är präst på riktigt. Jag brukar svara lite tvetydigt”.

– Till 90 procent spelar vi musik från 1950-talet till 1990-talet. Vi blandar kvinnligt och manligt, svenskt och utländskt. Men eftersom vi båda har barn som lyssnar på modernare musik kan vi med deras hjälp även ta med frågor som handlar om låtar och artister från 2022. Vi försöker få till en blandad kompott, säger Pelle Strindberg Jutehammar.

”Trots hög nivå är tävlingen ett nöje”

När Peter & Prellen drar igång musikquizet får paret Rosell och deras vänner kämpa med svaren. Utöver frågor som ”Vad hette sångaren Billy Idols punkband?” måste de ha koll på revyartisterna Ernst och Tutta Rolf och vad sångerskan Lily Allen och bandet The Clash har gemensamt.

– Det är ett svårt quiz. När jag har varit här är det oftast samma personer som vinner. De verkar ha med musik att göra på något sätt, säger Max Rosell.

Tillsammans med sin fru och sina kompisar har han lyckats skrapa ihop 13 poäng av 33 möjliga.

– Men det är ändå kul. Man blir glad när man plötsligt kan ett svar.

Max Rosell fyller i pappret där svaren på musikquizets frågor ska skrivas ner.

Alla som tävlar skriver sina svar på papper som Peter & Prellen samlar in för rättning.

Boka bord och
ta med papper och penna

Av Linda Welin-Berger