Vinterbadare ger tips på hur du kommer igång med kallbad
Många tror att det krävs en bastu i närheten. Andra har uppfattningen att det är snabbdopp som gäller. De rutinerade vinterbadarna Elise Rensjö, Sophia Ansell Winberg och Berit Ahlberg Åhammar slår hål på myterna om kallbad. Dessutom ger de råd till dig som vill testa.
Bor du i närheten av havet eller en sjö? Grattis, då är steget till året runt-dopp inte långt. Tack vare att det finns klippor eller bryggor i närapå varje vattendrag krävs det en minimal insats för att prova på kallbad. Det enda du som nybörjare bör lägga tid på är att läsa på hur du får ut så mycket njutning som möjligt av den kyliga aktiviteten.
– Något som är viktigt de första gångerna är att försöka ta kontrollen över dig själv och känslan av panik som det kalla vattnet kan ge, säger Elise Rensjö.
Hon är initiativtagare till en grupp vinterbadare som träffas flera gånger i veckan i Gömmaren i Huddinge. Alla som är med i badgänget kommer när de kan och har lust, och ofta bestämmer de samma dag om det blir ett kallbad på kvällen. Den här tisdagen har Elise Rensjö sällskap av Berit Ahlberg Åhammar och Sophie Ansell Winberg.
Stanna i vattnet några minuter för att få effekt
Elise Rensjös råd till dig som vill testa kallbad är att fokusera på andningen, eftersom rätt teknik hjälper dig att undvika panik.
– Försök ta långsamma, djupa andetag. Det tar runt 20 sekunder att hitta lugnet, och när du väl hittat det kan du gå upp om du vill, säger hon.
När du har kallbadat några gånger och skaffat dig kontroll över andningen och resten av kroppen, bör du stanna i vattnet några minuter för att få uppleva de positiva fysiologiska reaktionerna. Tack vare nedkylningen utsöndras stora mängder hormoner, bland annat endorfin som både dämpar ångest och ger en euforisk känsla.
– Kicken håller i sig i fem sex timmar. Förutom det inre lugnet och det direkta välbefinnandet får du också ett starkare immunförsvar, säger Berit Ahlberg Åhammar.
Vinterbadandet har knutit nära vänskapsband
Trion berättar att vinterbaden också gör dem gladare, inte bara i stunden utan även på lång sikt. En annan positiv konsekvens är vänskapen som byggts upp under åren.
– Vår grupp är magisk. När vi träffas på bryggan på kvällen kan man behöva beklaga sig över att det har varit lite skit på jobbet. Pepp och råd från de andra hjälper en att ruska av sig bekymren, säger Sophia Ansell Winberg.
Så hur går ett kallbad till? De tre kvinnorna doppar sig i isvaken en efter en, och alla är kvar i minst fyra fem minuter. Därefter torkar de en stund på bryggan innan de byter om till samma varma kläder de kom i. Tack vare att värmen börjar sprida sig i kroppen redan nere i det iskalla vattnet, behöver de inte ha tillgång till bastu efteråt.
– Och det blir bara jobbigare att bada om du först har värmt dig i en bastu, på grund av att kontrasten mellan varmt och kallt blir större, säger Berit Ahlberg Åhammar.
Bilderna ovan: Sophia Ansell Winberg, Berit Ahlberg Åhammar och Elise Rensjö ingår i en större badgrupp.
Mellan september och maj ses de flera gånger i veckan på en brygga i sjön Gömmaren i Huddinge.
Trions tips till dig som
vill testa att vinterbada
- Bada i sällskap av någon om du skulle drabbas av panik och behöver hjälp
med att komma upp ur vattnet. - Ta långa, djupa andetag för att ta kontroll över kroppen.
- Var närvarande i nuet och tro på att du klarar av kylan som kan kännas oövervinnerlig.
- Ha på dig en mössa, vantar och badskor eller raggsockor i vattnet. Det gör att du inte
förlorar mer kyla än nödvändigt. - Undvik tajta kläder och byxor med muddar. Det kan bli svårt att snabbt få på dem
när du är fuktig på huden efter badet. - Ta med en termos ljummet vatten att hälla på fötterna direkt efter doppet.
- Sök efter lokala badgrupper på Facebook. På webbsajten kallbad.nu kan du också hitta badkompisar.
Av Linda Welin-Berger