Tantobastun – att hitta sig själv bland okända

Ålder, kön, bakgrund? I Tantobastun på Södermalm samlas bastubadare som endast har ett sak gemensamt, att de alla befinner sig här i åttio graders värme. Ändå skapas en sällsynt gemenskap där man får vara sig själv för en stund.

Åttio grader varmt. I Tantobastun är stämningen omtänksam, den som vill kasta vatten på aggregatet frågar först gruppen om det är okej.

Mitt smultronställe är som bäst i mörkret i januari. Jag anländer till Tantobastun en tidig morgon i innan solen gått upp. Jag ska få igång elden och det kräver ett visst mod —eller bara envishet. Inget får självförtroendet att slockna så som en eld som inte vill ta sig när ens ansvar är att värma andra. Och sällan uppstår samma känsla av triumf som när det börjar burra i kaminen.

En stund senare sitter jag med ångande rygg stödd mot Tantobastuns trävägg. Inne brinner björkved. Under mig gungar det och kluckar, bastun är byggd på en ponton i Årstaviken. Jag ser ut över det svarta vattnet och ljusen från husen på Sjövikskajen.

Inte raggigt i en bastu

En morgon i mars möter jag Li Malm och Gunnar Foley på samma plats. Tillsammans går vi från bastun, ut på bryggan för ett dopp. En bländande vintersol kastar sitt ljus över isen och deras kroppar som ångar vilt. 

– För mig har det här varit ganska livsavgörande, säger Li Malm. Jag tänker på allt mörker på vintern i Sverige, det har nästan vänt till att jag börjat längta till det. Det är en sån kick att bada bastu och kallbad. Det händer så mycket i kroppen, alla endorfiner man får.

Lis pojkvän Gunnar Foley nickar instämmande, han ser lycklig ut och berättar att de träffades i en bastu några månader tidigare. 

Gunnar Foley och Li Malm träffades i en bastu. Där blir det så tydligt vem du är, säger Li Malm. Här tar de igen sig utanför Tantobastun.

– Vi började prata, det var bara ett skönt flow mellan oss, berättar han.

– Man köper ju inte grisen i säcken när man träffar någon i en bastu; man vet hur kroppen ser ut, säger Li och båda skrattar.

Li utvecklar resonemanget. Den man är som människa kommer fram så tydligt, det går inte att gömma sig på något sätt. Det blir liksom inte raggigt i en bastu.

–Det är ingen hierarki heller, man är på samma plan liksom, säger Gunnar Foley. 

En i taget tar vi badstegen ner i det tvågradiga vattnet. Några simtag och sen snabbt upp till handduken som skyler. Många badar nakna och har olika knep för att dölja sig; hänga handduken som en skärm på badstegens räcken eller tar med sig handduken ner i vattnet och tar av den där.

Från två till åttio grader på några sekunder

Efter badet behöver jag ta igen mig och andas en stund i solen. Trots att jag badat i isvak fryser jag inte, istället sprids en värme i kroppen. Li och Gunnar står också ordlösa och tittar ut över isen.

Jag följer paret in i bastun, temperaturen ökar från två till åttio grader på några sekunder. Här inne sitter ytterligare sju personer. Några sitter tysta medan andra avhandlar små och stora samtalsämnen. Som kriget i Ukraina eller om Västerås är en bra studentstad. Om domännamn på nittiotalet eller humor i konsten.

Helt plötsligt får en man som heter Bosse syn på en vråk som dyker mot änderna utanför bastun. Vi tittar alla ut och förundras. Den lyckas inte fånga något byte utan flyger bort med hängande klor.

Medlemskap inget måste för att basta

Tantobastun ägs av Stockholm stad och sköts av en medlemsförening. De har tider för allmänheten som är uppdelade på mixat, dam/ickebinära eller herr. Den enda regeln som finns i bastun är att skyla sig med en handduk eller badkläder.

Samma sak gäller när man är utanför bastun. Allmänheten promenerar på ett gångstråk nära och vill slippa se nakenbadare. Många står och tittar fascinerat på kontrasten med människor som badar samtidigt som skridskoåkare åker på isen bakom.

När vi senare byter om berättar Li om gemenskapen som blir i bastun, alla nya vänner hon fått.

– Jag behöver inget annat. Om jag kunde basta tre gånger i veckan så skulle mitt liv vara bra. Alltid.

För mer info om allmänhetens tider i Tantobastun

Bastu- och vinterbadare tittar ut över isen på Årstaviken
https://www.facebook.com/groups/1677170309217698/about