Framtidens skola ligger i naturen – det är ute att vara inne

Informationsteknologin har gjort under för den svenska skolan. Våra barn har idag egna skoldatorer och de navigerar bland ny teknik lika säkert som de cyklar. För att barnen ska må bra, måste deras hjärnor få balans. I framtidens skola behöver eleverna få vistas lika mycket ute som inne.

Framtidens skola: eleverna lär sig att vikten av bra kommunikation under en vanlig lektion i svenska.

Skolan ska givetvis utvecklas i takt med samhället i övrigt. Idag vet vi att vi behöver backa bandet lite och hitta tillbaka till vårt ursprung. Människohjärnan lever ännu kvar på savannen och hur mycket vi än försöker kan vi inte undkomma vårt behov av natur. Friluftsliv kan vara mer än att vandra i skogen eller paddla kanot på fritiden. Friluftsliv kan bli ett av de viktigaste ledorden i hur framtidens skola kommer att se ut.

En skola som tänker utanför boxen och går in i skogen

Lärare kan undervisa alla skolämnen utomhus – inte bara idrott. Det går kanske inte alltid – men regelbundet. Det går att lära sig fysik, kemi och biologi i skogen. Och det går att läsa, skriva och ha lärorika diskussioner i gräset på skolgården. I matte kan de yngre barnen räkna med riktiga äpplen för att sedan äta dem till mellis. De äldre barnen kan också plocka äpplen – och göra äppelmos på hemkunskapen (inomhus såklart). Vilka skolämnen kräver att att all undervisning alltid sker i ett klassrum?

Hälsa är A och O i framtidens skola – smågrupper ute varje dag

Både pedagoger och elever skulle må bra av att kunna ha undervisning på olika platser i naturen. Rörelse, variation, frisk luft – det kan väl inte göra annat än gott? Okej, läraren kanske inte kan ha en vettig lektion med trettio barn på en gräsmatta – tio i taget kanske skulle funka. Flexibilitet, smågrupper och utevistelse är framtidens pedagogik.