Människan möter naturen

Människan möter naturen

För dig som längtar ut till en grön plats att landa i

Att veta

Vandra med The Outsiders – från utanförskap till gemenskap

Vad har New York, Stockholm, Paris och San Fransisco gemensamt? Jo, förutom storstadspuls, omtalade som kulturella meckan och kända för sina många och framgångsrika tech-företag som Apple, Spotify och Facebook så finns tillgången till skog och vatten nära inpå städerna. Också föreningen The Outsiders som beskriver sin vision så här: ”The Outsiders are made up of social butterflies, urban explorers, outdoor enthusiasts – in essence we are urbanites looking for our next adventure with like-minded people.” Läs mer om The Outsiders och Daphne Gauffin, 42 år, som deltagit i flera av deras naturnära aktiviteter.

Vad är The Outsiders?

The outsiders började som en New York-baserad community som ganska snart växte och startade i Los Angeles, Chicago, Paris, San Fransisco och senast i Stockholm. Mål och syfte med föreningen är att vara en social klubb som verkar för att sammanföra människor, skapa gemensamma sammanhang med gruppkänsla och att utveckla meningsfulla relationer genom utomhusaktiviteter. I Stockholm har föreningen hittills endast genomfört promenader och enstaka cykelturer medan grupperna i New York, Paris och San Fransisco har provat på en rad olika aktiviteter tillsammans, som vandring i skulpturpark, att surfa och åka Zip Line – alltid i storslagna naturområden. En viktig del i Outsiders metod är att låta varje aktivitet vara tillgängligt för alla. Därför erbjuder man gratis deltagande eller deltagande till en låg avgift. För att möjliggöra detta är det volontärer som leder aktiviteterna. Och samarbetspartners bidrar med kompetens och ger rabatter på sina produkter. Ett exempel på sådana är Fjällräven som säljer kläder och artiklar gjorda för utomhusmiljö till rabatterade priser.

Människan möter naturen träffade Daphne Gauffin som berättade om vägar som öppnats för henne via Outsiders och hur hon hoppas att verksamheten fortsätter att utvecklas framåt för att främja gränsöverskridande möten, från alla världens hörn. Daphne är 42 år och arbetar på en pr-byrå i Stockholm, hon lever ensam med sin katt Mio och tycker om att resa och upptäcka nya platser. Något som blivit svårt under pandemin.

Hur kom du i kontakt med Outsiders?


Jag deltog i Outsiders första hike i Tyresta naturreservat utanför Stockholm den 17 april 2021. Mina vänner som bor i New York berättade om organiationen. De har drabbats hårt av pandemin rent fysiskt då de under långa perioder inte fick särskilt mycket vardagsmotion till följd av lockdown och stillasittande hemmajobb. Genom The Outsiders kunde de komma ut i naturen och fick samtidigt möta människor med olika bakgrund och erfarenheter. En väldigt isolerad period i mina vänners liv blev snart starten på nya vänskaper och rörelse i skog och mark. Jag tyckte det lät som ett kul koncept värt att prova på.

Vem kan vandra med Outsiders?

Jag skulle säga att Outsiders aktiviteter passar för alla som tycker om att röra på sig tillsammans med andra i naturen. Det handlar inte om att prestera hälsa eller att vandra snabbast. Målet är att umgås och förflytta sig från en plats till en annan, i områden som en kanske inte vanligtvis skulle besöka. På köpet samtalar man med personer från olika länder, med annan professionell och kulturell kompetens än en själv. Ja, världar möts helt enkelt. Jag bor i Bromma, ett område som är ganska homogent. Jag träffar mest personer som bor i samma område och har samma socioekonomiska förutsättningar. Att komma till andra sammanhang berikar mig, jag får fler perspektiv och växer som person. På söndag hålls en vandring i Söderby Dammtorpssjön och jag planerar att ta med min 75-åriga mamma som fått motion ordinerat av en läkare mot sin trötthet.

Positiva effekter med vandring i naturmiljö

Det finns många studier som visar att regelbunden motion minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och ger positiva effekter bland annat för immunsystem, muskulatur, blodfett- och sockerreglering. Men inte bara det, livskvalitén ökar och risken att dö i förtid minskar.

En studie i USA visade att det också är skillnad på att promenera i stadsmiljö och i naturmiljö. Studien hade en utomhusfas som bestod av promenader samt en inomhusfas som bestod av olika typer av utsikt från fönster. Naturmiljön gav både fysisk och mental återhämtning. Den positiva effekten ökade när deltagarna promenerade i naturreservatet men minskade när deltagarna promenerade i stadsmiljön. Även känslor av ilska och aggressivitet minskade i naturmiljön men ökade i stadsmiljön.

Mer om The Outsiders
Hur du hittar The Outsiders kan du läsa mer om nedan.

För vem? För alla från 18 år. Ta gärna med dig en vän eller träffa nya vänner!
När? Nästa tillfälle är den 17 oktober klockan 10.00-14/15.00, beroende på deltagares dagsform.
Var? Deltagare samlas vi Sickla Kaj (Tvärbanan Station) i Stockholm kl.
Kostnad? Gratis.
Läs mer och anmäl dig här; https://joinoutsiders.com/stockholm