Unik saxofonföreställning på Kungliga Musikhögskolan

| 28 maj, 2018

Konstmusikfestivalen genomfördes under april på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Leende ansikten, nervositet och skaparglädje blandas om vartannat när elevernas verk tolkas av Jörgen Pettersson, på årets instrument, saxofonen.

Det är den nionde april och våren har precis kommit till Stockholm. För förstaårsstudenterna på kompositionsprogrammet på Kungliga Musikhögskolan är det dags för redovisning. I nya, ljusa vackra lokaler på Valhallavägen ska de sju studenterna få lyssna på sina egenkomponerade verk inför vänner och familj. Nathan Milsteinsalen är sval, rummet är dovt belyst och lokalen är nästan full. Applådernas längd och styrka i inledningen av konserten avslöjar att engagemanget i rummet är på topp.

En saxofon, sju upplevelser

Studenterna presenterar var och en sitt eget verk.  Någon har inspirerats av rymden, en annan av behovet av rutiner och ritualer, och ytterligare någon beskriver minnet av en medmänniska.

Jörgen Pettersson, internationellt prisbelönt saxofonist, står ensam på scenen med tre saxofoner. Han är tidigare elev på skolan. Nu är han årets interpretör och ska framföra elevernas kompositioner. Två gånger under året har han träffat dem och deras handledare och bidragit genom tolkningen av musiken.

– Eleverna presenterar korta etyder och utvecklar dem tillsammans med handledarna, och i mötet med mig. Det är den mest intressanta formen av musikskapande, tycker Jörgen Pettersson, interpretör tillsammans med Per Mårtensson, handledare för kursens studenter.

Jörgen tar vid där studenternas berättelser slutar och beskriver anekdoter om arbetsprocessen med varje elev. Han visar med kroppspråk hur det ena stycket skiljer sig från det andra. Stampar med fötterna ibland, blundar, tar djupa andetag. Han beskriver hur han fascinerats av hur olika verken är.

Så ljuder en ensam ton i rummet. Den inleder en resa i ljud och oljud, som också är konsertveckans namn. Strax därefter exploderar ljudet. Med bara ett enda instrument och en musiker låter det växelvis som små pipande möss, råmande kossor och en flock vildhästar äntrar scenen. Under de lugnare partierna svävar tankarna i väg. Är det en didgeridoo som anas, över Australiens ensamma vidder?

Föreställningen ger inblick i ett annorlunda sätt att kommunicera på. Kreativt, närvarande och genom noter.  När Jörgen avslutar föreställningen med att berätta att samarbetet mellan honom, handledare och elev har lärt honom mycket så syns många leenden i publiken.

Musiker som yrke

Efter föreställningen berättar Arne Björk, en av de sju eleverna om sin komposition.

– Jag inspirerades av Bachs solostycken. Jag utgick från en ton, och insåg att när man slår på knapparna på saxofonen så påminner det mig om hur det är när jag ska försöka meditera, det kommer alltid in något som stör.

Efter utbildningen blir man tonsättare, förklarar Arne med ett leende. Sen rynkar han pannan och lägger till:

– Hur man nu blir det…

Någon kommer förbi och trycker handledaren Per Mårtenssons hand och tackar för föreställningen. Inne i konsertlokalen är det nästan tomt. Jörgen packar ihop instrumenten – alt, tenor och den jättelika bassaxofonen – och lämnar lokalen.

Det pågår redan förberedelser inför kvällens föreställning.  Då ska tredje årets studenter på de klassiska musiklinjerna framföra stycken skrivna av skolans studenter för mindre ensembler. Det är ytterligare en del av elevernas examination som allmänheten kan ta del av under konstmusikfestivalen LjudOljud, på Kungliga Musikhögskolan, Valhallavägen i Stockholm.

 

Fakta om projektet ”Årets instrument”

  • Ett fördjupningsarbete för kompositionsstudenterna under första året vid Kungliga Musikhögskolan.
  • Kompositionen ska vara ny, 7-8 minuter lång och framföras av en musiker med ett instrument, olika varje år. I år är det saxofon.
  • Studenterna lyssnar på en föreställning med det aktuella instrumentet, presenterar en idé om ett stycke för handledarna, och förfinar verket under året. Två gånger träffar de den musiker som ska interpretera deras kompositioner.

 

Kategori: Kultur & nöje, Nyheter

Kommentering är stängt