Stadsdelen som väcker skräckblandad förtjusning

| 28 maj, 2018

Zlatantröjor, drömfångare, sverigeflaggor, renskinn och printade kaffemuggar. Några butiker har förfinat sitt sortiment och riktar istället in sig på försäljning av kristaller, medan några andra har något slags vikingatema på varorna. Det är bland annat detta som möter dig längs Västerlånggatan.

Av Carl Rehnström

Turistfavoriten Västerlånggatan sträcker sig dryga halvkilometern mellan Järntorget och Mynttorget. Mitt i Gamla stans vindlande gränder, med byggnader som ofta har månghundraårig historia, löper Västerlånggatan som en kommersiell åder genom stadsdelen och vi räknar ihop inte mindre än 142 olika näringsverksamheter under vår promenad längs den stenbelagda gatan.

Stadsdel med rik historia

Gamla stan eller Staden mellan broarna som den också är känd som är Stockholms stads historiska centrum. För den som vill finns det obegränsat med historia att sätta sig in i. När du besöker stadsdelen inser du snabbt att den både ser annorlunda ut och avviker från vad du vanligtvis upplever när du rör dig i Stockholm. Det mest uppenbara är stadsdelens arkitektur med ringlande gränder, trånga passager och skeva byggnader som stått genom århundrandena. Sammansättningen av människorna är en annan. Med tanke på stadsdelens blygsamma befolkningsantal, som är ett fåtal tusen personer, är många av de som rör sig där utländska besökare vilket bidrar till stämningen. Man är inte på någonstans utan just själva promenaden är syftet med att man är där, vilket bidrar till ett ibland turisttätt område men som samtidigt har en behaglig lunk.

Ett besök i Gamla stan i allmänhet och Västerlånggatan i synnerhet tycks ligga högt på besökande turisters ”att göra-lista”. Som i många andra huvudstäder i världen verkar den gamla delen ha en alldeles speciell dragningskraft på människor. Eftersom Gamla stan är en stadsdel är antalet besökare oklar men enligt företaget Stockholm Visitors Board anses det vara den största turistmagneten som staden har.

Bara det faktum att den är gammal är anledning nog för turister att bege sig dit. Man har ofta en föreställning om att det gamla inrymmer något genuint och äkta. Det är därför inte förvånande att vi under vår korta vandring stöter på ett par guideledda turistgrupper från utlandet men även svenska lågstadieklasser har kommit dit, bland annat Waldorfskolan i Nacka för att lära sig om Stockholm och Sveriges utveckling. Stadsdelen är som nämnts fylld av historia som berättar något om stadens utveckling och som i den meningen verkligen har något genuint och äkta över sig.

Den bortglömda stadsdelen

Sen finns den andra historien om Gamla stan, den som vi många gånger förhåller oss mer undrande över, för att inte säga förundrade. Med tanke på stadsdelens högst centrala läge besöker den genomsnittlige stockholmaren inte Västerlånggatan så ofta som läget inbjuder till. Hos många är området djupt förknippad med de sämre sidorna av massturismen. Det handlar om den kommersiella butiksturismen som yttrar sig i rader av butiker vars affärsprodukter utgörs av en likartad blandning och där man inte kan låta bli att undra över vilka köparna egentligen är. Efter promenaden genom en av Stockholm turisttätaste vandringsstråk är det är lätt att raljera över den här typen av turism. Samtidigt, om man ska vara ärlig, kanske man själv vandrat storögt längs Times Square vid den senaste New York resan?

 

Taggar: , ,

Kategori: Nyheter, Reportage

Kommentering är stängt