När terrorn drabbade Norge

| 28 november, 2016
en-av-oss-en-berattelse-om-norge

Foto: Albert Bonniers förlag 2013

I boken En av oss – en berättelse om Norge, tar Åsne Seierstad på sig den svåra uppgiften att beskriva det ofattbara som skedde på Arbeiderpartis ungdomsförbunds sommarläger på Utöya den 22 juli 2011. Genom att försöka kartlägga gärningsmannen Behring Breiviks barndom och uppväxt och skildra de politiska stämningar som rådde under den här tiden vill hon hitta ett uns av förklaring till hur det är möjligt att en ung norsk man kan planlägga och utföra något så bestialiskt och fruktansvärt. 77 människor kallblodigt mördade inom loppet av bara några timmar. Merparten var ungdomar mellan 16-18 år.
Av Anette Wällstedt

En av oss – en berättelse om Norge
Åsne Seierstad
(Albert Bonniers förlag 2013)

Åsne Seierstad har med hjälp av ungdomarnas egna berättelser och polisens förhörsprotokoll gjort ett pussel över händelseförloppet på Utöya. Steg för steg får man följa Behring Breiviks skoningslösa dödande av unga barn och ungdomar, oskyddade och utlämnade på en liten karg ö utanför Oslo. Detta är den skrämmande och fasansfulla inledningen på boken.

Därefter följer en mycket intressant och spännande samtidsskildring av det politiska livet som rådde under Anders Breiviks uppväxt. Här ser man prov på ett gediget och ambitiöst researcharbete för att få en sann historisk tillbakablick. Både dåvarande statsminister Stoltenberg och tidigare statsminister Brundland är intervjuade för att kunna ge exakta och relevanta beskrivningar av den verklighet som rådde på 70- och 80-talet.

Fattig uppväxt

För att beskriva Anders Behring Breiviks uppväxt har hon intervjuat en mängd personer runt honom för att kunna beskriva hans liv och barndom. Här skildras en trasig uppväxt med avsaknad av trygga vuxna, brist på engagemang och empati från föräldrar och en på alla sätt fattig barndom. Socialtjänsten är inblandad ett flertal gånger, då mamman har uppenbara problem att ta hand om barnen.

Författaren har valt att använda Anders förnamn så länge han är barn. När han skildras som vuxen används enbart efternamnet. Genom ett antal intervjuer med unika källor ger hon en bred och trovärdig skildring av hans barndom.

Passagen där hans ungdomsår beskrivs blir tyvärr lite väl utdragen och närmast långtråkig. Det känns som om många bitar saknas här, möjligen finns för lite källmaterial att tillgå och för få personer som vill träda fram. Man får inget riktigt grepp om hans ungdomstid och jag tycker att boken hade tjänat på att betydligt korta ner dessa kapitel.

Livsöden som skär i hjärtat

Desto mer intressant att läsa om är de livsöden från drabbade familjer som varvas med skildringar från Breiviks planering av dådet, och vad som verkligen utspelade sig på Utöya. Bland annat får vi följa föräldrarna Mustafa och Bayans strapatsrika flykt från Saddam Husseins Irak 1996. Hur de kommer till Norge med drömmar om en fristad för sig och sina tre barn. Här ska barnen få växa upp i ett tryggt land långt från krig och elände. Istället slutar det i tragedi när deras äldsta barn inte återfinns bland de överlevande.

I boken beskrivs också de olyckliga omständigheter, där polis och räddningstjänst gör ett antal fatala misstag, som gör att Breivik lyckas ta sig ut från centrala Oslo efter att ha sprängt den hemmagjorda bomben, som kom att döda åtta människor i regeringshögkvarteret. När Oslo försöker återhämta sig efter dådet är Behring Breivik redan på god väg till Utöya där han sedan utger sig för att vara en polis utsänd för att ge stöd och trygghet åt ungdomarna på ön.

Slutligen återger Åsne Seierstad på ett lysande sätt, vad som händer under rättegången både från Breiviks perspektiv och alla drabbade familjers.

 

Kategori: Bokrecensioner

Kommentering är stängt