Namedroppning, skrämsel och granskning

| 28 november, 2016

Mats-Eric Nilsson brinner för att avslöja och väcka kunskap om vad vi äter och betalar för. Han har skrivit flera böcker om vad som produceras och marknadsförs inom matindustrin och är tydligt både påläst och arg.
Av Julia Siwertz     

Den hemlige kocken – Det okända fusket med maten på din tallrik,
Mats-Eric Nilsson (Ordfront, 2008).

Den hemlige kocken - Det okända fusket med maten på din tallrik

Den hemlige kocken – Det okända fusket med maten på din tallrik. Foto: Julia Siwertz

Vad betyder egentligen färskt när det gäller juice, kaffe, fisk, kött och bröd? Utifrån innehållsförteckningarna kontaktas producenter som Zoegas, Felix och Pågen. Ju luddigare svar, desto större effekt blir det då han till exempel kan nämna de 31 kemikalier som finns i kanelgifflar eller att Tropicanas juicer kan ta tio månader från skörd till butiksleverans. Exemplen är många och Mats-Eric Nilsson jobbar med kontraster för läsarnas oj-känslor.

Det substansfyllda brödet

Brödindustrin gör Mats-Eric Nisson mest förbannad. Han ifrågasätter starkt att Pågen bakar för hand enligt hemsidans åldriga, mjöliga händer och vem tror att kaliumstearoyllaktylat, natriumväteacetat eller hydrerad vetestärkelse överensstämmer med bilderna på de norrländska bakstugorna på Polarbröds hällakakor?

Begreppet butiksbakat får Mats-Eric Nilsson att gå i taket då Schulstads produktblad visar att brödet håller 365 dagar i frysen innan det gräddas i butik. Går man då säker från tillsatser om man köper bröd från små bagerier? Knappast. Även där får vi veta att de flesta bagerier har övergett de traditionella bakmetoderna till förmån för kemiska genvägar – allt för att slippa baka hela nätterna.

Viljan att belysa bortfallet av näringsämnen är stark, men trycket på att avslöja producenternas falska marknadsföring väger tyngre.

Historiskt granskande vinklar

Vi som läsare får en ordentlig historielektion som är riktigt intressant och målande. Bland annat beskrivs historien om butiken Svenska Hem som öppnades 1905 av kvinnor – som protest mot branschens dåliga hygien. Beskrivningarna av den genuina maten där är lika frestande som Mats-Eric Nilssons avslöjanden om dagens fusk är avskräckande.

Återkallade varor som skapat rubriker världen över räknas upp. Likaså undersökningar på människor, tvister mellan stora producenter, egna anekdoter och jämförelser mellan olika länder. Boken är absolut en ögonöppnare och som han själv skriver, räcker det inte alltid att läsa det finstilta. Vi bör även ha en kriminalkommissaries, en forskares eller en undersökande journalists kritiska tänkande när vi handlar.

Dagens medvetna konsumenter

Finns det något vi kan äta utan att riskera hälsan? Ja, det gör det. I slutet av boken finns en lista med tips på 100 lokala matproducenter och en förteckning över e-nummer och dess funktioner.

Det var inte lika trendigt att ha koll på ursprungsland, ekologi, smakförstärkare och e-ämnen då boken gavs ut och det har hänt mycket fram till idag. Producenterna vill ha goda marginaler och precis som boken lär oss, är det lätt att bli lurad. Framför allt i hälsans tecken. Så fram för mer granskning av denna livsviktiga och ständigt aktuella industri.

 

Taggar: , , , ,

Kategori: Bokrecensioner

Kommentering är stängt