Historien om en sexuell revolution

| 28 november, 2016

I ”Din nästas hustru” skildrar Gay Talese kampen mot censur, efterkrigsgenerationens uppbrott mot kyrkan och den äldre generationens syn på sexualitet i USA, framförallt under 50- och 60-talet. Den amerikanska moralen och den sexuella revolutionen sätts under en synande lupp.
Av Camilla Lundbergomslag

Din nästas hustru
Gay Talese
(Abacus, 1980)

Gay Talese är allmänt ansedd som ”den nya journalistikens fader” och skaparen av den litterära journalistiken som kommit att gå under namnet ”New journalism”. ”Din nästas hustru” kom ut på svenska år 1981 och sågs då av många som en unik skildring av sitt slag. Boken är på sitt sätt en skicklig och detaljrik samtidsskildring över en tid då USA invaderades av massageinstitut och sexkollektiv och om vanliga amerikaners sexliv. Den innehåller också hela historien om grundaren av tidskriften och mångmiljonimperiet Playboy, Hugh Hefner. Men även historien om John Williamson som ett antal år efter att Hugh Hefner hade gjort entré startade sexkollektivet Sandstone i Kalifornien

Tjusig uppvisning i berättande

Talese skriver närmast skönlitterärt och låter berättelsen ta tid. Det är en mastig bok utan ett definierat slut som gör att den inte alltid är helt lätt att förhålla sig till. Men framförallt är det en uppvisning i berättande. Han skyndar inte och han låter berättelsen ta tid. Talese är oerhört detaljrik i sitt berättande och med vetskap om att han är känd för sina grundliga efterforskningar är det lätt att häpna över hur han i sammanhangen kunnat ställa alla frågor för att uppnå denna detaljrikedom.

Ett skickligt tidsdokument

I dag ter sig dock både Playboy och Sandstone som tämligen harmlösa utmaningar mot den offentliga sexualmoralen och de många sidor som Talese ägnar åt dem känns ibland lite tröttande i sina noggranna och ofta lätt pornografiska redovisningar. Betydligt intressantare är hans historiska tillbakablickar på tryckfrihetsstriderna och den stränga sexualmoralens juridiska upprätthållare.
Gay Talese samtidsdokument är intressant läsning, men en tanke som är svår att släppa under hela berättelsen är hur den hade skildrats om det varit en kvinna som höll i pennan.

 

Taggar: , , , ,

Kategori: Bokrecensioner

Kommentering är stängt