En djupdykning i de svenska soprummen

| 27 november, 2016

Frilansjournalisten Andreas Jakobsson öppnar bokstavligen dörrarna till en helt ny värld i livsmedelsbranschen med denna reportagebok. Alla handlar vi mat i våra lokala matbutiker, men få av oss har öppnat dörren till deras soprum.
Av Katja Sener

Svinnlandet: min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd
Andreas Jakobsson
(Offside press, 2015)

Boken tar med sig läsaren på en shoppingtur ur ett helt nytt perspektiv. Andreas berättar om hur han första gången testar dumpstring* tillsammans med en kompis av ren nyfikenhet, och hur sedan sugs in jakten på gratis mat med hull och hår. Boken är väldigt redovisande i form av långa listor på allt författaren hittar under sina nattliga cykelturer i Uppsala. Man förstår snabbt att det finns obegränsat med bra mat i soprummen, vilket gör hans fyndlistor något tjatiga. Mer intressant är det att följa hur han förändras som person; hur han går från en förväntansfull, sporadisk dumpstrare till en nästintill girig hamstrare.

Under åren han lever på gratis mat tänjer han på sina egna gränser och blir allt mer extrem, både i vad han vågar äta och i mängderna han släpar med sig hem. Någonstans på vägen bestämmer han sig för att bli helt ”självförsörjande” och bara leva på dumpstrad mat. Köper han något så ska det göras med pengar han tjänat ihop på att sälja sin fynd. Till exempel säljer han mat till sin före detta sambo i form av ”Andreas matkassar”. Han byter också mat mot sin del av deras gemensamma dagisavgift. Hans mål är att ha så låga fasta kostnader som möjligt och att jobba mindre, vilket han också lyckas med. Boken är skriven tack vare detta.

Handbok i dumpstring och sunt förnuft

svinnlandet, bokomslag

Boken ger också en bra inblick i varför svinnet är så stort i livsmedelsbranschen. I ett land med många regelverk och konsumenter som stirrar sig blinda på bäst-före-datum, är det svårt för butikerna göra annat än att kasta. Andreas intervjuar butiksägare och producenter som samtliga är medvetna om problematiken men som har svårt att hitta en hållbar lösning.

Jag skulle framförallt rekommendera Svinnlandet till den som vill börja dumpstra och behöver en tydlig handbok. Efter att ha läst boken och sett slöseriets siffror känns tanken inte helt främmande. Om inte annat borde alla datumfixerade konsumenter där ute läsa den så att slöseriet i hushållen minskar något. Att man ska lita på sitt lukt- och smaksinne känns som Andreas enklaste men också bästa råd till den som vill bidra till minskat svinn.

 

* Dumpstring eller dumpster diving, containerdykning, sopdykning, är att leta genom containrar, grovsoprum, papperskorgar och liknande ställen efter containerfynd. Vissa personer letar  PET-flaskor som kan pantas. Andra letar efter livsmedel, vanligen nyligen slängd mat i hela förpackningar i avfallscontainrar som tillhör mataffärer. 

Källa: Wikipedia

 

 

 

 

Kategori: Bokrecensioner

Kommentering är stängt