Rätt klädd för naturupplevelser

Rätt klädd. Sportkläder på galgar i ett träd i skogen
Kanske lite kyliga kläder just i dag, men i sommar blir det perfekt. Foto: Anki Nord

Hela tanken med äventyr i naturen är att du är ute i alla väder. Det finns ju som bekant inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Men som tur var finns det också bra kläder som gör att du kan vara rätt klädd där ute och njuta oavsett temperatur. Då kan du fokusera på naturupplevelsen, utan att vare sig frysa eller vara för varm.

Om vi börjar med en tänkt vandring med matsäck i skog och mark en solig sommardag ser vi inga större problem att vara rätt klädd. 

  • Bekväma skor som ger stöd och inte skaver.
  • Shorts är skönt i värmen, men långa byxor skyddar mot fästingar och risig terräng.
  • Upptill en t-shirt eller skjorta, en lätt vind/regnjacka och en varmare tröja i ryggsäcken.
  • Badkläder i bagaget om du vistas nära vatten.

De kan tyckas vara rätt basalt att klä sig rätt enligt listan ovan till sommarutflykten, men den svenska sommaren kan ju vara förrädisk med både regn och oönskad svalka. Därför är det bra att packa ner både tjocktröjan och regnjackan.

Rätt klädd året runt

Naturupplevelser vill vi ha året runt. Så för att ge sig ut i svalare väder rekommenderar Svenska Turistföreningen (med flera aktörer) att vi klär oss enligt lager på lagerprincipen. Då kan du tänka som följer:

  • Lager 1: Mjuk och klifri ull eller syntetmaterial närmast kroppen transporterar bort väta och överskottsvärme. T-shirten i bomull går bort eftersom materialet drar åt sig fukt och kyler om det blir blött. Så undvik bomull, särskilt närmast kroppen.
  • Lager 2: Mellanskiktet ska absorbera fukt bort från kroppen och se till att värme inte lämnar din kropp i onödan. Ull passar utmärkt. Rena syntetmaterial kan inte absorbera väta. 
  • Lager 3: Det värmande skiktet. Klä på dig detta under lågintensiv aktivitet eller raster, och ta av det vid större ansträngning. Bra material är fleece och ull.
  • Lager 4: Det yttersta lagret ska skydda mot vind, nederbörd och kyla. Och fungera som värmereglering. Skaljackan ska vara rymlig och ha en rejäl huva, vara lång och ha funktionella tillslutningar. Goretex är ett bra material.

Om du behöver tre, fyra eller fem lager kläder beror på väder, aktivitet och material i kläderna. Så vad väntar du på? Klä dig rätt och ut och njut året om! 

Anki Nord

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *