Stadsvandringar och ljudpromenader

Stadsvandringar som tidigare lockade stora sällskap arrangeras inte längre i samma utsträckning efter corona. Men misströsta inte: som ensam vandrare kan du fortfarande ta del av många av dessa guidade turer genom dina hörlurar.

Våren är här och när vi så sakteliga vaknar upp ur vinterdvalan kanske också din lust väcks att lämna ditt boende och ge dig ut i friska luften. Ta en promenad och lapa i dig av solens energigivande D-vitamin. Varför inte slå två flugor i en smäll och kombinera motion med lärande.

Jag har nedan valt ut fyra olika vandringar som du kan gå med en ljudguide som sällskap. Just dessa föll mig i smaken men det finns en uppsjö andra att hitta online. 

Skogskyrkogården – ett världsarv

Officiell ljudguide i tretton delar som tar dig på en vandring genom gårdens historia, förbi dess platser och byggnader. Guiden är en del av ett större europeiskt projekt som fokuserar på kyrkogårdar och dess historia. Denna kan du hitta på Izi.Travel som är både en webbplats och en app. Izi.travel erbjuder ljudguider uppladdade av dess användare vilka är dels privatpersoner dels professionella aktörer såsom museum.

Skansen – utomhusmuseet på Djurgården

Skansen öppnades 1891 och har sedan dess fungerat som ett ”utomhusmuseum” samt  senare också djurpark. Museet visar upp hur svenskarna levde innan industrialisering banade väg för urbanisering. På din vandring passerar du alla de största sevärdheterna och får lära dig mer om dessa genom Talking Heads guide.

Doktor Glas – en ljudpromenad

Vandra i romankaraktären Doktor Glas (från Hjalmar Söderbergs bok med samma namn) fotspår. Ljudpromenaden är producerad av Dramaten och röstsatt av skådespelaren Krister Henriksson som också haft titelrollen i Dramatens uppsättning av boken.

Snösätra – Ett grafitti-galleri

Utgå från Rågsveds tunnelbanestation och promenera in i ett industriellt grafitti-galleri i Snösätra. Rågsved är av betydelse för svensk hip-hop (där grafittin är ett viktigt kulturellt ”element”) , det var här de första svenska låtarna i genren skapades under sent 1980-tal. I denna ljudguide lär du dig mer om graffitins historia samtidigt som du tar del av färgstarka väggmålningar.