Översvämning kan hota tillgång till dricksvatten
Mälaren förser ett par miljoner människor med dricksvatten. Om sjön blir översvämmad kan tillgången till dricksvatten vara hotad. Under ombyggnaden av Slussen gör man åtgärder för att minska risken för översvämningar. Byggprojektet är Stockholms stads största klimatpassningsprojekt.
Ungefär två miljoner människor i Stockholm, Västerås, Södertälje och andra mindre städer får sitt dricksvatten från Mälaren. Om sjön blir översvämmad riskerar det att förstöra vårt dricksvatten.
– När vattnet stiger får det med sig föroreningar från marken, förklarar Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Slussenprojektet.
Hög risk för översvämning i Mälaren
Översvämningsrisken i Mälaren är i grunden hög. Vatten som rinner till från omkringliggande vattendrag och slussarna i Stockholm och Södertälje styr vattennivån i Mälaren. På våren när snön smälter är tillrinningen som störst och då är också risken för översvämning som störst. Tillrinningen är högre än kapaciteten att tappa ut vatten. Sjön har heller inte så många utlopp mot havet och de som finns är små och trånga.
Ökad kapacitet för att släppa ut vatten
Sedan nästan hundra år tillbaka regleras Mälarens vattennivå genom luckor som stängs när vattennivån sjunker och öppnas när vattennivån stiger. Vatten töms ut från Mälaren på fyra olika platser och en av dem är Slussen. För att höja kapaciteten vid Slussen installerar Stockholms stad två nya avtappningsluckor som kan släppa ut vattnen från Mälaren ut i Saltsjön. Luckorna sägs vara några av de största i världen av sitt slag och väger 85 ton var. Den första av luckorna är redan på plats och den andra luckan beräknas att bli monterad under 2023. Efter att luckan monteras tar det ungefär sex månader att installera tekniken som behövs för att få luckan att fungera.
De nya luckorna kommer alltid vara lite öppna och när det behövs öppnas de ytterligare för att släppa ut mer vatten. När båda de nya avtappningsluckorna är på plats kommer fem gånger så mycket vatten jämfört med tidigare kunna släppas ut. Där man tidigare haft möjlighet att släppa ut cirka 300 kubikmeter vatten per sekund kommer man istället kunna släppa ut cirka 1400 vid Slussen. Det gör att risken för översvämning kommer att minska kraftigt.
Höjd havsnivå kan orsaka fler översvämningar
Förutom att hindra översvämning i Mälaren har de nya avtappningsluckorna ytterligare ett syfte, att hindra saltvatten från att tränga in om Saltsjön stiger. Anläggningen som byggs i Slussenprojektet kommer ha en livslängd på hundra år och de sammantagna åtgärderna i ombyggnationen beräknas klara den havsnivåhöjning som klimatforskare tror kommer att ske inom den tiden. (Källa: Stockholms stad)
Vill du lära dig mer om åtgärder för att minska risken för översvämning i staden? Läs vår artikel om hantering av dagvatten!