Yalla, integration för invandrarkvinnor!

Café Yalla på Söder har varit öppet sedan i december 2019. Cafét ligger som ett litet hål i väggen i hörnet av Åsögatan och Götgatan, men är en del av ett större projekt som syftar till att få ut invandrarkvinnor på den svenska arbetsmarknaden.

-Projektet består av två delar, Yalla som nu är avslutat, och Yalla 2.0 där kvinnor från Rinkeby ska få börja med arbetsträning som sedan leder till anställning, säger Maria Aziz som är projektägare från företaget Coompanion.

Maria Aziz är projektägare för Yalla 2.0 och jobbar på företaget Coompanion.

Yalla startades 2017. Initiativtagare var fastighetsbolaget Byggvesta. De hade sneglat på Yalla-trappan i Malmö och ville göra något liknande, de ville även göra något som var bra för samhället. 2017 kom projektet Yalla igång med ett kök i Rinkeby som drev en cateringverksamhet.

Efter ett tag började cateringverksamheten gå riktigt bra och de ville utöka med mer arbetsträning för kvinnorna. Därför startades Yalla 2.0 med stöd från Tillväxtverket.

-Restaurangen i Rinkeby är en ekonomisk förening och den går nästan runt, men får fortfarande ekonomiskt stöd av bland andra fastighetsbolaget Byggvesta och Samordningsförbundet Stockholms stad. Syftet med Yalla 2:0 är att expandera verksamheten genom att utveckla arbetsträningsplatsen. Verksamheten behöver bli mer långsiktig och mindre beroende av finansiering från externa aktörer. Vi har fått nya stöd från Tillväxtverket för att utveckla detta och vi valde att öppna cafét på Söder då vi tror att det finns en bra målgrupp här, berättar Maria.

Projektet Yalla 2:0 löper fram till sommaren 2021 och sedan är tanken att verksamheten ska finansiera sig själv. Allt eventuellt överskott återfinansieras i verksamheten för att fler av de arbetstränande kvinnorna ska kunna få en riktig anställning.

I projektet får kvinnorna hjälp att paketera sina produkter. I cafét säljs müsli, marmelader och olika såser som kvinnorna tagit fram.

Hållbarhetstänk när maten produceras
På caféerna i Rinkeby samlas nästan uteslutande män, så det fanns ett stort behov av platser för kvinnor att mötas på. På somrarna produceras stora delar av råvarorna av kvinnorna på en kolonilott i Rinkeby.

På cafét serveras bland annat Baija, som är en typ av falafel gjord på kärlek och grillat pitabröd.

-Tanken är att allt ska vara hållbart och närodlat så det tänket har vi med oss, tillägger Maria.

I projektet stöttas kvinnorna till att tänka mer entreprenöriellt.

-Tex var det en kvinna som gjorde jättegod müsli så vi har hjälpt henne att paketera müslin och nu säljs den i Cafét, förklarar Maria. Vi säljer även marmelader och olika såser. De är beställningsvaror i cateringbeställningar, men vi säljer även vid olika events.

Faten Ali, bagare från Irak, arbetstränar på café Yalla och drömmer om att starta eget.

Faten Ali ”Jag vill gärna starta min egen business”
Faten Ali är en av kvinnorna som har fått jobb via projektet. Hon bor i Rinkeby med sin man som är taxichaufför och deras tre gemensamma barn. Hon kom till Sverige från Irak för drygt tio år sedan, och har sedan dess varit hemma med barnen i många år samtidigt som hon studerat svenska. För cirka nio månader sedan fick hon höra talas om projektet Yalla och började på en praktikplats i köket i Rinkeby som efter fyra månader övergick i anställning. Nu jobbar hon i det nyöppnade cafét på Söder.

-Jag blir mycket glad av att arbeta här, säger Faten och ler brett. Men jag tänker även mycket på att öppna en egen business, jag behöver bara komma på en bra ide, men det är mycket folk här på söder, och man märker att många tycker mycket om utländsk mat.

I Irak hade Faten eget bageri. Hennes mamma lärde henne att baka när hon var 12 och efter det rullade det på och hon öppnade till slut eget. Men när kriget kom var de tvungna att lämna allt och fly.

-Jag gör väldigt goda Baklavas, tillägger hon. Inte för söta och med mycket nötter.

Fakta

  • Yalla är ett arabiskt uttryck för ”skynda”
  • Yalla 2:0 sponsras av flera aktörer, bland annat fastighetsbolaget Byggvesta och delfinansieras av Tillväxtverket.

Text och bild: Anna Kregert

Läs mer