Varför vill så många bo på Södermalm?

| 28 maj, 2018

Södermalm var en gång en fattig arbetarstadsdel men är nu en av de trendigaste platserna att bo. Den här trenden reflekterar bostadsmarknaden med vad som finns tillgängligt och för vilka priser.

Enligt en artikel på resesajten Travel Supermarket så sägs Södermalm vara en av de hetaste kvarteren i Europa, vilket kan förklara varför det blivit så efterfrågat att bo där. Resesajten jobbade med bloggare och tittade på trendsättande och kreativt företagande som oberoende kaféer, vintage-butiker och antalet gallerier. Allt det i förhållande till antalet invånare och kom fram till att Södermalm rankades högt.

År 2017 bodde 129 738 människor i Södermalm. Enligt Stockholms stad var majoriteten mellan 25 och 67 år gamla, nära hälften män och kvinnor, omkring tjugo procent är födda utomlands eller har utrikes-födda föräldrar.

Enligt Statistiska centralbyrån år 2017 så var medianårshyran eller medelpriset, per kvadratmeter i Södermalm, för hyreslägenheter 1459 och den genomsnittliga medelhyran var 1467. Jämfört med Stockholm totalt där kostnaden var 1268 i medianhyra och 1285 i medelhyra.

Stockholm stads senaste statistikårsbok ger data fram till 2016 och ger en bild av vilka byggnader som finns inom distriktet och vad för lägenheter. Rk står för rum och kök.

 

Här ser vi att lägenheter med två rum och kök är det vanliga i innerstad och ett rum och kök i Södermalmområdet.

 

 

Södermalmsområdet har flest lokal-hus och flerbo-stadshus (för dessa lägenheter).

Från all den här informationen kan man utläsa att Södermalm är ett dyrt område med stor efterfrågan på boende, speciellt lägenheter, vilket driver upp priserna.

Varför blev Södermalm ett trendigt ställe? Matt Franzen som studerar hus och boende har en teori. I sin studie ”Nya sociala rörelser och gentrifiering i Hamburg och Stockholm: En jämförande studie” jämför han hur områden i Hamburg och Stockholm ändrades snabbt från arbetarkvarter till dyrare områden. Han påstår att nya sociala rörelser var en stor anledning till förändringen. Majoriteten ändrades från arbetarklass till medelklass på bara 30 år. Nya yrken och möjligheter förvandlade området med sig efter att folk fick nya behov och intressen.

 

Hyra i hyreslägenheter efter stadsdelsområde, hyresuppgift, tabellinnehåll och år

Kategori: Ekonomi, Nyheter

Kommentering är stängt