Träna som Michelle Obama på konceptgym i Stockholm

| 23 maj, 2018
tre tavlar på väggen

Inredningen på The Place ger en mycket hemtrevlig känsla.

I Stockholm tävlar konceptgymmen med varandra. På The Place erbjuds träningsformen som är en favorit både hos USA:s förra presidentfru och Victorias Secrets främsta modeller.
I en källarlokal bakom en väldigt anonym entré på Kommendörsgatan mitt på Östermalm hittar vi nyligen omdöpta träningsstudion The Place.Studion som tidigare delade namn med sin systeranläggning Be.Core i Vasastan blev redan vid öppning för fem år sedan en megasnackis. Det skadade nog inte att de aktiva ambassadörer för Sebastien Lagrees patenterade träningsform inkluderade alltifrån förra presidentfrun Michelle Obama till hela ligan ”änglar” från Victorias Secret.

Jobba, hämta barnen, städa, handla och så ska vi hinna träna på det. Det är förståeligt att många inte hinner, därför söker vi efter den aktivitet som är mest effektiv och som kräver så lite förberedelser och redskap som möjligt.

-Jag jobbade på reklambyrå och var periodare när det kom till träningen. Vissa månader tränade jag tre till fyra gånger i veckan, andra inte alls. Och när jag började fundera över det kom jag fram till att det viktigaste för mig hårt arbetande tvåbarns mamma sökte jag efter en tidseffektiv träning som gav resultat.

Maria Svensson har tränat Megaformer i ett år nu. Hon beskriver träningen som en tortyr och att hon inte kan gå normalt på två dagar efter utfört träningspass på grund av träningsvärken i ben och rumpa och skrattar.

Hon tog konceptet till Sverige

The Place erbjuder Megaformer-träning, som är en 50 minuter effektiv klassträning som leds av en instruktör. Lovisa Ehrenkrona tog det amerikanska konceptet till Sverige för fem år sedan efter att hon själv blivit förälskad i träningsformen.

-Jag testade klassen för första gången i London och kände ”wow” det här måste jag ta till Sverige. Jag teamade upp med en bekant som hade samma träningsvanor och inställning som jag och som också trodde på den här idén. Vi åkte till Los Angeles, träffade Sebastien Lagree och fick ensamrätt i Norden.

Vi öppnade sedan vår första studio 2013, vilket var Be.Core på Kommendörsgatan. Tre år senare öppnade vi ytterligare en studio i Vasastan.

Splittring föder nya träningsformer

I början av året valde Lovisa Ehrenkrona och Hélène Barkman att dela på sig då Lovisa Ehrenkrona kände att hon ville bedriva sin egen studio på sitt egna sätt. Anledningen till att de döpte det till Be.Core var för att de dels sett att många andra träningsstudios hade med core i sitt namn och att Be.core förknippas med att man blir stark om man utför träningsformen.

-Det var inte helt lätt att döpa om studion till något nytt attraktivt. Jag hade en lista på över 40 olika namn. Jag vill att folk ska komma till mig och känna att det är en del av ett community.

Det låg inget dramatiskt bakom uppbrottet, snarare att de hade olika idéer om hur de skulle ta konceptet vidare. Medan Lovisa Ehrenkrona har valt att hålla fokus på Megaformer och en del utomhusaktiviteter har Hélène Barkman valt att komplettera med ytterligare två träningsformer.

-För mig är det viktigt att vara flexibel och matcha kundernas önskemål. Därför har jag redan nu utökat studion med andra typer av klasser som kettlebell och bootcamp i Humlegården.

Har inga medlemskap

Tolv maskiner på rad

Joakim Staaf tvättar rent maskinerna med vatten och trasa efter avslutad klass.

I studion står tolv maskiner uppradade. Trots att det precis varit en fullsatt klass präglas lokalen av en stark citrusdoft. I omklädningsrummen ligger nyvikta handdukar prydligt staplade och dusch- och hudvårdsprodukter från exklusiva märken fyller hyllorna. The Place håller hög standard och det märks inte minst på priserna. Vad de kallar en credit, vilket i praktiken motsvarar ett pass kostar 250 kronor. The Place säljer inte heller traditionella medlemskap utan säljer enbart credits, antingen per styck eller i paket om fler.

-Vissa har åsikter om priset, och anser att det är dyrt men det beror helt på hur man ser det. Vi har små klasser där endast tolv stycken kan delta samtidigt vilket gör att det kan liknas med personlig träning. Våra instruktörer hjälper, stöttar och ser alla på träningen. Jämför du då med att ha en personlig tränare är det billigt.

Kräsen publik kräver hög standard

Jämfört med en personlig tränare på exempelvis Sats där en timmes träning kostar 750 kr är 250 kr för en klass med en tränare som man delar med 12 andra personer trots allt ganska dyrt. I Stockholms innerstad trängs konceptgym som tävlar om att erbjudande det absolut bästa till en väldigt kräsen publik och för att motivera höga priser och upprätthålla långa väntelistor krävs det att gymmen ständigt uppdaterar sig efter senaste träningstrender.

-Det här är en bransch i ständig förändring och trots att vi har ett patenterat koncept krävs det även att vi kan erbjuda det bästa och det senaste. Det är inte helt lätt, speciellt den här tiden på året då även solen är en konkurrent. Folk går hellre ut och springer än in i salen för att träna. Nyckeln är därför att göra det så smidigt och effektivt för kunden som möjligt och därför erbjuder vi snabb och effektiv träning.

Allsidig träning ligger bakom maskinen

Närbild på maskinen

Närbild på hur en Megafoner ser ut. De gula och röda cirklarna är fjädrar, med dem reglerar man motståndet på maskinen.

Megaformer är baserat på den klassiska pilates-reformatorn, som är en slags bänk som man utför pilatesövningar på. Sebastien Lagree, som skapade maskinen, har själv ett förflutet inom allt från tyngdlyftning och pilates till fitness och yoga.

-Eftersom vi kan erbjuda en träningsform där grundtanken är att kombinera det bästa från olika träningsformer komprimerat i ett pass passar detta alla. Dessutom kan du träna på din egen nivå vilket innebär att det inte spelar någon roll om du är elittränare eller amatör.

Duktiga instruktörer är A och O

Lovisa Ehrenkrona hade turen att få med sig en från London till Stockholm för att leda klasserna där.

– Träningen går ut på att göra övningarna långsamt, tidsbaserat och inte repetitionsbaserat. Övningarna ligger på en till två minuter per muskelgrupp. Konceptet går ut på att träna hela kroppen säger Joakim Staaf som också är instruktör på The Place, och poängterar att ingen träning oavsett intensitet kommer att ge önskvärda resultat om man inte även anpassar kosten.”

-Självklart är maten jätteviktig, säger Lovisa Ehrenkrona och fortsätter, men det handlar om att må bra. Vi marknadsför oss inte som att alla som tränar Megaformer kommer att bli modellsmala, det är inte vad vi vill. Jag vill att folk ska komma till oss och få ut maximalt av sin träning. Vissa har skador som de vill bli av med, andra vill bli starkare, och vissa vill bara hålla formen. Jag själv är en person som älskar god mat och tränar nästan aldrig, avslutar Lovisa Ehrenkrona och skrattar.

Mikaela Laurén

 

Andra populära konceptgym i Stockholm

1. Barrys Bootcamp- Högintensiv träning där du altimetrar löpning med styrka

 

2. Kampsportslabbet- Intensiv träning där du lär dig grunderna i Kickboxning, thaiboxning och kung fu

 

3. Acid training – Kombinerar tre hyperaktiva metoder för träning; högintensiv intervallträning, funktionell styrketräning och gruppträning med PT

 

Faktaruta

Namn: Lovisa Ehrenkrona.

Ålder: 42.

Familj: Två barn 7 och 9 år, fortfarande för små för att träna B.core (åldersgräns 16år).

Bor: I London och driver The Place på distans.

Intressen: Att inspirera människor.

Aktuell: Som ensam ägare av The Place på Kommendörsgatan 30 i Stockholm.

Kategori: Kultur & nöje, Reportage

Kommentering är stängt