Big Ass Loppis, en hyllning till den mulliga,fylliga kroppen i kroppsaktivismens anda

| 23 maj, 2018
Deltagarna i Big Ass Loppis

Alla deltagarna i sommarens Big Ass Loppis på Trädgården på Södermalm, Stockholm

Här hittar du allt du söker. Sexiga klänningar, höga klackar och färgglada kaftaner. Till och med ett par genomskinliga plastkängor för regniga dagar. Det är som vilken loppis som helst. Nästan. Här är alla välkomna att fynda, men du måste ha storlek large eller större för att få sälja. Välkommen till Big Ass Loppis, en marknad där ingen orkar bry sig om smalhetsnormer och där de som säljer kläder med stolthet beskriver sina kroppar som tjocka, mulliga, fylliga, thick och juicy!

Det är varmt, en av de första riktigt heta dagarna i maj. Träden har äntligen blivit gröna och solen steker. Musiken dunkar under Skanstullsbrons pelarvalv. Här ligger en bar, eller kanske ska man beskriva det som ett ett område av barer, som heter Trädgården och det känns nästan som att kliva in i ett lekland för vuxna. På det inhägnade området finns gulliga små trähus, scener och kulörta lyktor.

Här är ett tjugotal personer i färd med att ställa i ordning sina loppisbord denna härliga sommardag. Shortsen och topparna är så korta som värmen kräver. Gemensamt för dem alla är att de ser väldigt stilsäkra ut. Och att de alla drar storlekar större än large. Stämningen är festlig och folk skrattar och kramas, det är som att de har känt varandra hela livet.

Initiativtagarna Cassandra Klatzkow och Amie Bramme Sey blir fotograferade.

Det är andra gången Cassandra Klatzkow och Amie Bramme Sey anordnar Big Ass Loppis.

– Vi anordnar den här loppisen för att vi ämnar bryta smalhetsnormen. Det är en helt vanlig loppis där du kan fynda snygga kläder och skor men det är också ett statment för alla oss thick girls, säger Amie Bramme Sey och ler stort.

Här skäms nämligen ingen för sin kropp. Tvärtom, här är människor som lärt sig älska sin kropp, exakt som den är.

Kroppsaktivismen och modebranschen

Kroppsaktivismen exploderade i sociala medier under 2016. Människor med normbrytande kroppsformer lade upp selfies med eller utan kläder för att presentera kroppen som den ser ut och kommentarsfälten fylldes av kärlek och beundrande ord. För det handlar om att tycka om sig själv precis som man är, vad än andra säger. En motreaktion mot näthat och den kroppsångest som många bär på hela sina liv.

Att hylla och älska de kroppar som inte får plats att exploateras i de bilder som bland annat reklam- och modebranschen dagligen förser oss med. Den bilden av våra kroppar som blir ett facit för hur vi ska se ut.

Amie Bramme Sey berättar att hon inte sett någon större förändring i modebranschen efter boomen 2016.

– Ett svenskt märke som faktiskt har plockat bort sin plus size-kollektion och utökat delar av sortimentet med större storlekar är Lindex. De har storlekar upp till cirka 50 och det är otroligt bra. Annars ser man till exempel H&M göra reklam med lite större tjejer, men när man går till butiken är det samma gamla visa, kläderna finns inte i större storlekar, säger hon.

Hon menar att large inte ens är en särskilt stor storlek, men att det som erbjuds i affärer oftast är small eller medium.

Trädgården

Vätskepaus i värmen under Skanstullsbron.

Klockan slår två och folk står redan på kö för att komma in. För att fynda kläder, för att ta en svalkande öl och för att umgås.

Det bästa med Big Ass Loppis

Frida Fazal och Awa Anty bläddrar bland klänningar och kjolar i ett stånd nära baren och förklarar vad som är så bra med Big Ass Loppis:

– När man har lite större storlek så går man ju typ inte på loppis för man hittar ingenting, det är i princip bara små vintageklänningar med väldigt liten midja. Här finns ju faktiskt möjligheten att det man tittar på och tycker är fint skulle kunna passa, säger Frida Fazal.

Vi pratar om vidare om kläder och storlekar och Awa Anty rekommenderar att handla kläder via nätet.

– Asos Curves har bra grejer! Helt normala och snygga kläder, fast med mer tyg liksom, förklarar hon.

För det är ju just det… att behöva leta efter kläder som känns normala. Fast man bara behöver lite mer mer tyg. Det är inte en självklarhet när man börjar titta på utbudet av det som kallas plus-size.

– H&M gjorde ju bort sig rejält när de plockade bort plus-sizekläderna från butikerna för några år sedan, säger Frida Fazal.

Awa Anty nickar medgivande.

– Men de har kvar det på internet. Det funkar som basutbud men jag söker inte där om jag vill ha något snyggt. Det är för tråkig design, fortsätter hon.

Lite längre bort, mitt i solskenet, sitter Briar-Rose Ström vid sitt bord och njuter av dagen.

– Jag vill göra det här forever! Alla här är så himla glada! Och jag fattar det, för här kan man ju som tjockis välja och vraka. Snygga, sexiga kläder som man faktiskt vill ha!

Briar-Rose Ström

Briar-Rose Ström vid sitt bord på loppisen.

Det är nog ingen överdrift att säga att alla de som är här upplever detta som en väldigt lyckad dag. De flesta tycker samma sak, att det är roligt att få möjligheten att shoppa på loppis precis som alla smala människor.

–Nu blir det ingen mer loppis under sommaren, men vi kommer tillbaka i höst så vi kan plocka fram våra snyggaste kappor och jackor, säger Ami Bramme Sey.

Det har kommit förfrågningar från Göteborg och Malmö om hon och Cassandra Klatzkow inte kan dra igång Big Ass Loppis även där, men det kommer de inte att göra.

–Det är ju jättekul! Jag hoppas att tjejerna där tar tag i det själva, så att det växer, säger hon.

Det är en konstant ström av folk, många går mot baren och tar plats i solskenet. Loppisen slår strax igen, men snart börjar den efterföljande festen. Ett party för att hylla alla dem som bryter smalhetsnormen, en hyllning till alla med ett big ass.

Text och bild: Matilda Rahm

För den som söker kläder i större storlekar är Lindex en bra fysisk butik att fynda i medan Asos (Asos Curves och plus-size) och Zalando (New Look Curves) har bra kläder på nätet.

Om man vill fördjupa sig i kroppsaktivismen så har This American Life gjort en podserie värd att lyssna på, ”Tell me I’m fat”. Där får man höra röster om att ”komma ut” som fet eller hur ett liv kan påverkas av en ständig kamp att passa in i normen.

Till sist tre instagramkonton att kolla upp:

Cassandra Clatzkow (@cassklatzkow)

Ebba Nilsson (@babe-ebba)

Michael-Anthony Spearman (@thebigfashionguy)

 

Kategori: Kultur & nöje, Nyheter, Reportage

Kommentering är stängt